Categories
Yleinen

Selkie, Kontiolahden helmi

Pohjois-Karjalan ainutlaatuisiin vaarakyliin kuuluva Selkien kylä on aktiivinen paikka. Alueen toimijat ovat vuosien varrella kehittäneet alueelle monenlaista nähtävää ja koettavaa. Uusimpana juttuna on toukokuussa 2023 lanseerattu, viiden kylän yhteinen Citynomadi-mobiilisovellus ja verkkosivusto, minne alueen lukuisat kiinnostavat kohteet on koottu ensimmäistä kertaa yhteen. Tämän artikkelin kautta luomme katsauksen Selkien kylän matkailijaa kiinnostaviin kohteisiin!

Selkien, Kulhon, Paiholan, Jakokosken ja Mönnin yhteistyöprojekti on syksyn ja talven aikana toteuttanut Mari Hälisen johdolla mittavan sisällöntuotantotyön Citynomadi-

alustalle. Viiden kylän alueelta sovellukseen on saatu noin sadan viidenkymmenen eri kohteen tiedot. ”Alustalle on tuotu kaikki palvelut, mitä kyliltä on löydetty. Esimerkkeinä kohteista ovat vuokrattavat mökit ja saunat, kotimuseot, kesäkahvilat, kodat, laavut, historiakohteet ja yritysten palvelut. Sovellukseen päivitetään uusia kohteita ja myös toimijat itse voivat päivittää esimerkiksi aukioloaikojaan”, kertoo Mari Hälinen.

Citynomadiin toteutetaan viiden kylän kautta kiertävä reitti, jonka avulla kylien palveluihin on mahdollista tutustua. Selkien osalta kiinnostavia tutustuttavia kohteita ovat ainakin Lippaan laavu Lipaslammen rannalla, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Keskijärventieltä. Muita kiinnostavia kohteita ovat Mustavaaran laskettelukeskuksen palvelut, Matkamiehen risti sekä Ikolan Puoti, jossa on vanhan kaupan tiloissa museotavaroita, joka on ollut auki yksittäisinä tapahtumapäivinä. Osa kohteista on yksityisalueilla ja rajoitetusti tutustuttavissa, ja tämä on mainittu sovelluksessa. ”Sovelluksen kautta kävijä saa myös tietoa mahdollisista tapahtumista kohteista”, opastaa Mari Hälinen.

Citynomadi-reitistö ja -kohdepisteet julkaistiin Kontiolahden kunnan 150-juhlavuoden kunniaksi pidetyssä tilaisuudessa toukokuun alussa 2023. Tapahtuma ja projekti noudattelee kunnan juhlavuoden teemaa ”150 syytä asua ja käydä kylillä”. Tapahtuman järjestivät viidellä kylällä porrastetusti päättyen Selkielle yhteistyössä Selkien Martat, Jakokosken Kyläyhdistys, Jakokosken Martat, Kulhon työväenyhdistys, Maisemakylien Vellikello, Mönnin Kyläyhdistys, Paiholan Kyläyhdistys sekä Paiholan Martat. Selkien kylällä järjestetään aktiivisesti muitakin tapahtumia. Suunnitelmissa ovat ainakin kyläyhdistyksen kesäjuhlat ja rantakalailta, Selkien Sisun yleisurheilukisat sekä talvella perinteinen Selkien laturetki. Näistä ja muista tapahtumista saa lisätietoa www.selkie.fi-sivustolta

Tutustu lisää: https://tinyurl.com/selkie-citynomadi

Selkie Green Care kotieläintilalle touhuamaan nettiajanvarauksella

Selkien vaaran päällä, vanhassa 1800-luvun maalaismiljöössä sijaitseva Selkien Green Care on viihtyisä kotieläinpiha. Green Care -palvelumallilla toimiva yritys järjestää matkailijoille, ryhmille ja perheille suunnattuja, ohjattuja tutustumishetkiä maatilan elämään ja eläimiin. Yrityksen palveluita ovat esimerkiksi eläintenhoitoleirit, synttärit, perhevierailut ja tyhy-päivät.

Matkailijoiden kannattaa pysähtyä kulttuurihistoriallisesti merkittävällä maisema-alueella fiilistelemään menneen maailman tunnelmaa Selkie Green Caren vanhassa tuvassa, jonne voi tilata kahvitarjoilun eläinohjelman loppuun. Alueella lomaileville lapsille on tarjolla päiväleirejä, joilla opitaan pitämään huolta eläinten perustarpeista yhdessä kavereiden ja ohjaajien kanssa. Leirit ja vierailuajat varattavissa helposti kalenterista kotisivuillamme. Tervetuloa nauttimaan eläinten seurasta!

Lisätietoja Selkie GreenCaren palveluista:

www.selkiegc.fi

Lue lisää aiheista ja Selkien kohteista PLAY-matkailusivuston blogeista:

Teksti:

Jarkko Peiponen

Kuva:

Johanna Kokkola/Visuaalinen viestintätoimisto Salama Oy