Kontiolahden kunnan 150-vuotisjuhlavuosi on tarjonnut monipuolisia tapahtumia/tilaisuuksia (172), näyttelyitä (14), kilpailuita (4), tempauksia (8) sekä muita juhlavuositekoja (12) – kaikkiaan 210 kpl. Muistellaan vielä muutamia juhlavuoden aikana toteutettuja tapahtumia blogikirjoitusten katkelmien muodossa. Tapahtumat toteutettiin tekemällä laaja-alaista yhteistyötä monien yhdistysten, seurojen, organisaatioiden, yritysten ja lähikuntien kanssa.
Unohtumaton seikkailu Höytiäisen ympäri
Kontiolahden kunnan 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty Höytiäisen ympäriajo tarjosi tänä vuonna unohtumattoman kokemuksen kaikille pyöräilyn, kulttuurin ja kotiseutumatkailun ystäville. Lauantaiaamuna 17.6. Kontiolahden ampumahiihtostadionille kerääntyi 150 pyöräilijää odottamaan matkaanlähtöä.
Tunnelma stadikalla oli iloinen ja odottava, ja fiilis parani entisestään, kun Jakokosken Kanavateatterin näyttelijät vetivät pyöräilijöille alkuverryttelyn juuri ennen pyörämatkan aloitusta. Teatterilaiset saivat lämmitettyä pyöräilijöiden kehot ja mielen juuri oikeanlaiseen vireystilaan niin, että matkaan oli helppo lähteä.
Aamulla stadionilla saatiin sisäpiiritietoa, että osa tapahtumaan ilmoittautuneista pyöräilijöistä oli aloittanut matkan itsenäisesti jo kello 7 aikaan aamulla! Oli hienoa kuulla, että tapahtumaa oli odotettu niin paljon, että matkaan piti päästä jo pari tuntia virallista aloitusta aiemmin.
Aamuyhdeksän jälkeen tapahtuma alkoi virallisesti ja pyöräletka lähti liikkeelle ampumahiihtostadionilta. Näky oli vaikuttava; oli mieletöntä seurata, kun valtava, värikäs ja kypäräpäinen pyöräilijäjoukko aloitti 130 kilometrin mittaisen matkan yhtä aikaa.
Ympäriajon reitti kulki Kontiolahden, Polvijärven ja Juuan maisemien kautta Höytiäisen ympäri. Reitin varrelle oli suunniteltu strategisesti sijoitettuja taukopaikkoja, joihin paikalliset kyläyhdistykset ja naapurikunnat olivat järjestäneet loistavaa ohjelmaa. Taukopaikoilla pyöräilijät saivat hengähtää sekä nauttia kahvioiden ja kulttuuriohjelman antimista.
Lue blogi kokonaisuudessaan täältä.
150-vuotiasta Kontiolahtea juhlitaan lauantaina 12.8.
Juhlavuonna perheet pääsevät juhlimaan Lasten päätapahtumassa lauantaina 12.8.2023 klo 11–14 ja Aikuisten ilta luo iloista tunnelmaa pimenevään elokuun iltaan klo 18–23.30.
Kontiolahden 150-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma tuo kuntaan koko päivän kestävät juhlat lauantaina 12. elokuuta. Juhlapäivää vietetään jäähallin viereisellä nurmialueella osoitteessa Vierevänniementie 6. Päivä on jaettu kahteen osaan: ensin on lasten vuoro, sitten aikuisten.
Lasten päivässä on tuttuun tapaan mukana paikallisia toimijoita runsain mitoin. Urheiluseurat järjestävät lapsille monenlaista toimintaa ja leikkimielisiä kisoja, seurakunnan sekä 4H:n pisteillä pääsee askartelemaan ja tapahtuma-alueelta löytyy myös erilaisia liikunta- ja temppuratoja.
Lasten päivä huipentuu kello 13, kun lavalle astuu koko perheen suosikkikokoonpano Hevisaurus. Neljän dinosauruksen ja yhden lohikäärmeen muodostama juraheviyhtye Hevisaurus on julkaissut kahdeksan studioalbumia ja Hevisaurus on palkittu kahdesti parhaan lastenmusiikkilevyn Emmalla. Tämän orkesterin soittaessa lavalla raikaa varmasti koko kirkonkylä ja pienimmänkin juhlijan tanssijalka alkaa tahdittaa riemukasta rytmiä!
Aikuisten iltaan portit avautuvat klo 18. Paikalliset yrittäjät ovat mukana juhlahumussa: iltatapahtumassa on tuotemyynnin ja ‑esittelyn lisäksi myös ruokamyyntiä ja anniskelualue, joten nälkäisenä tai janoisena ei tarvitse tanssahdella.
Joensuulainen RytmiHäiriköt tuo iltaan tanssittavaa musiikkia ja juhlavaa fiilistä. Ilta huipentuu, kun Samuli Edelmann yhdessä loistavan Helsinki Sound Machinen kanssa astuu lavalle!
Lue blogi kokonaisuudessaan täältä.
Maanpuolustuspäivä
Kontiolahdella maanpuolustuksen esilletuomiseen tehty työ juhlavuoden aikana huipentui syyskuussa järjestettyyn Maanpuolustuspäivään ja ‑juhlaan. Kontiorannan vanhan varuskunnan alueella pidetty tilaisuus kokosi yhteen yli 500 aiheesta kiinnostunutta. Kaikki Kontiolahden yläkoulujen ysit osallistuivat myös tapahtumaan.
Järjestäjien kuukausien suunnittelu
Pohjois-Karjalan Maanpuolustuspäivä ja ‑juhla on perinteinen tapahtuma, joka edellisen kerran järjestettiin Liperissä Ylämyllyn Paloaukean alueella syksyllä 2022. Järjestävä taho tässä vuosittain tapahtuvassa maanpuolustuksen päätapahtumassa on kunta yhdessä Pohjois-Karjalan Prikaatin Perinnekillan kanssa.
Kontiolahden osalta juhlan suunnittelu aloitettiin jo alkuvuodesta 2023 osana kunnan 150-juhlavuoden tapahtumia. Suunnitteluryhmässä oli mukana Pohjois-Karjalan Prikaatin Perinnekillan lisäksi muun muassa edustajat kunnan matkailusta, teknisestä toimesta, sivistyksestä, kouluilta sekä yhteistyökumppaneiden puolelta Kontiolahden Reserviläisiltä ja Maanpuolustuskoulutus MPK:lta. Tapahtuma-alueeksi valikoitui heti alussa Kontiorannan vanha varuskunta. Osana 150-juhlavuotta alueelle oli suunnitelmissa toteuttaa alueen sotahistoriaa ja varuskunnan toimintaa esittelevä Perinnetila & museo, joten osaksi päivän ohjelmaa otettiin myös tuohon projektiin tutustuminen.
Esittelypisteet kokonaisturvallisuuden asialla
Perjantai 22.9.2023 oli Maanpuolustuspäivän ja ‑juhlan tapahtuma-ajankohta. Päivä alkoi kutsuvieraiden osalta tutustumisella rakenteilla olevaan museoon. Kello 09.30 tapahtuma-alue avautui ja samoihin aikoihin alueelle saapuivat koululaiskuljetukset ja ensimmäiset yleisön edustajat. Aamupäivän aikana yleisö pääsi tutustumaan näytteilleasettajien kojuihin paraatikentällä. Sää suosi ja aurinkoinen syyspäivä keräsi nopeasti alueelle satoja ihmisiä.
Paikalla ulkotiloissa olivat omilla osastoillaan erilaiset kokonaisturvallisuuden toimijat. MPK oli paikalla ekoaseammuntaa ja omaa toimintaansa esittelemässä, Puolustusvoimat Kainuun Prikaatin kalustoesittelypisteellä, Rajavartiosto kahden partioauton voimin, Pelastuslaitos ambulanssin ja paloauton kanssa sekä Poliisi siviiliautolla sekä venepartiolla. Rajavartiosto järjesti myös rajakoiranäytöksen alueella.
Maanpuolustusjuhla huipensi päivän
Onnistunut ja tapahtumaa täynnä ollut päivä huipentui iltapäivällä Maanpuolustusjuhlaan ja Rakuunasoittokunnan konserttiin. Juhlavan tilaisuuden aikana kuultiin juhlapuheita mm. Pohjois-Karjalan aluetoimiston päälliköltä everstiluutnantti Jukka Honkaselta ja Pohjois-Karjalan Prikaatin Perinnekillan Pekka Nevalaiselta. Oppilaiden esitykset ja juhlapuheet koskettivat myös yleisöä.
Pohjois-Karjalan Prikaatin Perinnekilta huomioi kuntaa luovuttamalla Perinnetilaa varten oman pöytästandaarinsa. Lisäksi juhlassa palkittu Killan pitkäaikainen aktiivitoimija lahjoitti kunnalle Perinnetilaan Alexander Lindbergin tekemän tk-piirroksen, jonka alkuperäinen paikka on ollut Pohjois-Karjalan Prikaatin perinnehuoneessa.
Lue blogi kokonaisuudessaan täältä.
Muistojen Raja ‑museo on matka menneisyyteen
Lauantaina, 28. lokakuuta 2023, Kontiorannan Kasarmi 1 ‑rakennuksessa avattiin Muistojen Raja ‑museo. Avajaispäivänä paikalle saapui noin 150 henkilöä ja museovieraiden ilo ja hämmennys olivat käsin kosketeltavia: monen oli vaikea uskoa, että Kontiorannassa on nyt oma museo; paikka, joka omistautuu esittelemään alueen värikästä ja monivaiheista menneisyyttä.
Silmät kostuivat useaan otteeseen lauantaipäivän aikana, kun vanhoista valokuvista tunnistettiin tuttuja kasvoja – lähisukulaisia, ystäviä ja edesmenneitä läheisiä. Myös nauru kaikui museon betoniseinillä, kun varuskunnassa työskennelleet henkilöt saivat palata muistelemaan yhteisiä työvuosiaan.
Muistojen Raja ‑museo tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden uppoutua Suomen itäisen raja-alueen ja Kontiolahden maanpuolustus- ja sotahistorian syvyyksiin. Museo tuo esiin kontiolahtelaisten sotilaiden ja lottien sekä kotirintaman muistoja, tarinoita ja esineistöä monenlaisissa muodoissa. Lisäksi museossa pääsee tutustumaan Kontiorannan alueella eläneiden yhteisön jäsenten tarinoihin. Museo on aikamatka, jolla vierailijat voivat astua takaisin menneeseen aikaan useista eri näkökulmista käsin.
Museossa on esillä esineistöä, valokuvia, sotien aikaisia filmitaltiointeja, henkilöhaastatteluja sekä kokemuksellisia huonetiloja, joissa hyödynnetään lavastustaidetta ja audiovisuaalista tarinankerrontaa. Huonetiloissa vierailijat pääsevät tutustumaan menneeseen aikaan kokemuksellisten ympäristöjen kautta: jatkosodan aikaisessa korsussa pääsee astumaan takaisin asemasodan aikaan, kaatuneiden metsä kuljettaa kokijansa sodan kovuuden keskelle, Marokon Kauhun huone ylläpitää Aarne Juutilaisen legendaa, ja varuskunnan makuutuvassa tutustutaan Kontiorannan varuskunnan historiaan. Muistojen Raja ei ole vain museo, se on aikamatka muistojen rajapinnoille.
Museon teemassa yhdistyvätkin ajatus Kontiolahden alueesta Suomen itäisenä ja maanpuolustuksellisesti merkittävänä maantieteellisenä raja-alueena, mutta samaan aikaan museon nimellä halutaan nostaa esiin uhka muistojen katoavaisuudesta: milloin olemme astuneet muistojen rajan yli niin, ettei muistoja ja niitä kantavia ihmisiä ole enää mahdollista tavoittaa?
Esinenäyttely täydentää Muistojen Raja ‑museon kokoelmia
Juhannuksen jälkeisellä viikolla Kontiorannan vanhan varuskunta-alueen Kasarmi 2:seen avattiin alueen sotahistoriaa esittelevä esinenäyttely. Kontiolahden sotahistorian perinnetila on paikan virallinen nimi ja se sijaitsee VaaraSportin tiloissa. Talvella näyttely on avoinna pääasiassa viikonloppuisin VaaraSportin aukiolojen mukaisesti ja tilauksesta ryhmille muulloinkin. Kesäaikana aukiolot olivat laajemmat ja myös kesälle 2024 on suunniteltu päivittäisiä aukioloja.
Kesän ja syksyn aikana esinenäyttelyyn on tutustunut arviolta yli 1500 ihmistä. Esimerkiksi avajaispäivänä vieraita oli yli sata ja 22.9. alueella pidetyn Maanpuolustuspäivän aikana kävijöitä oli noin 500. Aihe siis kiinnostaa ihmisiä ja paikallishistoria tulee olemaan tärkeä osa myös opetustyössä tulevaisuudessa.
Esinenäyttelyn teemoja ovat muun muassa Kontiorannan varuskunnan historia, Kontiolahden sotilaskodin historia, Onttolan Rajajääkärikomppanian ja Pohjois-Karjalan Rajavartioston historia, Suojeluskunta ja Lotta Svärd toiminta Kontiolahdella sekä alueella perustettujen joukko-osastojen historia. Kaikista näistä teemoista on koottu omat esinenäyttelyt vitriineihin. Harvinaisia esineitä näyttelyssä ovat esimerkiksi Mannerheimristin ritari Lauri ”Lassi” Kokon allekirjoittama onnittelukortti aseveljelle, Lottien ilmavalvontatornin käsisuuntakehä sekä Kontiolahden Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin historiaan liittyvät esineet.
Myös erilaisin puvuin varustettuja mallinukkeja on näyttelyssä tätä kirjoitettaessa yli kymmenen erilaista. Pukukokoelman helmiä ovat muun muassa Hirvirannan lento-osasto Jaurin johtajan, kapteeni Erkki Jaurin mallipuku sekä muutamat autenttiset pukukokonaisuudet Kontiorannassa palvelleilta henkilöiltä, esimerkiksi ylivääpeli Jussi Terävän juhlapuku. Tutustuttavissa ovat myös Kontiolahden Suojeluskuntien pukukokonaisuudet, joita on näyttelyssä kaksi erilaista. Toinen on Kontiolahden Suojeluskunnan päällikön Yrjö Räsäsen puku ja toinen Suojeluskuntapoika Matti Heiskasen puku vuodelta 1939.
Esineisiin voi tutustua näyttelyssä painetun tai sähköisen esineluettelon avulla omalla älypuhelimella. Lisätietoja ja esineluettelo netissä www.perinnetila.fi.
Lue blogi kokonaisuudessaan täältä.
Juhlavuoden lukuisten tapahtumien lisäksi Kontiolahdella nautittiin mm. navettakonserteista lumoavan Kontiolahden Kotiseutukeskuksen juhlanavetassa, Kiviniemen taiteilijoiden taiteesta, upeista näyttelyistä ja äänestettiinpä vuoden 2023 aikana Kontiolahdelle myös Nimikkopuu ja juhlavuoden villasukat. Myös mm. Kollaan Vasaman alue Kontiorannassa kunnostettiin juhlavuoden aikana.
Kiitos kaikille juhlavuoden toteutukseen ja juhlintaan osallistuneille – teimme yhdessä juhlavuodesta ikimuistoisen!
Kontiolahden juhlavuoden tapahtumista voi lukea lisää juhlavuosinettisivuilta osoitteesta www.kontiolahti150.fi.
Teksti: PLAY Kontiolahti ‑matkailutiimi
Kuvat: Jyri Keronen, Timo Villanen, Juha Mustonen, Noora Alanko, Krista Asikainen
Tutustu tässä tekstissä viitattuihin blogikirjoituksiin kokonaisuudessaan: